Vrhovi s krone nad Grindelwaldom

Štiridnevna velikopotezna tura nas vodi na tri najbolj markantne vrhove nad slovitim Grindelwaldom. Za turo so značilni izpostavljeni skalni in snežni grebeni, ki jih je treba premagovati v vzponu in spustu, prostrani ledeniki, strme snežno ledne vesine in osupljivi razgledi.

1. dan

Zgoden odhod iz Slovenije in vožnja do Grindelwalda (740 km). Sledi vožnja z gorsko železnico do postaje Eigergletcher, kjer izstopimo in se skozi kratek predor, ki je nastal ob gradnji železnice, spustimo na ledenik (Fischergletcher). Po ledeniku in južni steni se povzpnemo do koče Mittelegi, kjer prenočimo.

2. dan

Zgodnje vstajanje in vzpon na Eiger po grebenu Mittellegi, ki ga popularno imenujejo (Hörnli Bernskih Alp). Z vrha sledi sestop po J grebenu do sedla (severni Eigerjoch)od koder se povzpnemo po grebenu na sedlo južni Eigerjoch od tam pa se spustimo na ledenik … . Sledi še kratek vzpon do koče Mönchsjochhütte. Prenočevanje.

3. dan

Nekoliko kasnejše vstajanje, saj je vzpon na Mönch (južni odcep V grebena) najlažji in najkrajši od vseh treh vrhov. Seveda zato ni nič manj zanimiv, saj je greben izpostavljen in ponuja čudovite razglede. Ob ugodnih razmerah je mogoče celo prečenje gore s spustom (JZ greben) do Jungfrau jocha in ogled te zanimive visokogorske arhitekture. Dan zaključimo ponovno v koči Mönchsjochhütte kjer še enkrat prenočimo.

4. dan

Zgodnje vstajanje in odhod preko ledenika Jungfraufirn do vznožja Jungfraua. Vzpon do sedla in naprej po grebenu na vrh. Predvidoma vrh dosežemo v zgodnjih jutranjih urah, se vrnemo do sedla Jungfraujoch od koder se z zobato železnico vrnemo v Grindelwald. Kratek sprehod po mestu in povratek domov. Grindelwald zapustimo v poznih popoldanskih urah.

Tura je velikopotezna in naporna. Zahteva dobro kondicijsko pripravljenost in nekaj visokogorskih izkušenj. Priporočava jo tistim, ki so se že urili na krajših klasičnih alpskih turah, kot sta vzpona na Matterhorn in Mt. Blanc.

Ocena :

greben Mittellegi, J greben Eigerja: mestoma III, S

Mönch: II, PD

Jungfrau: PD

Višina smeri:

Eiger: 800 m

Mönch: 500 m

Jungfrau: 700 m

Čas plezanja:

1. dan: 2,5 ure

2. dan. 10 ur

3. dan: 6 ur

4. dan: 7 ur

Izhodišče: Grindelwald (1034 m)

Dostop: Iz postaje zobate železnice Eismeer spust na Fischergletcher. Od tod prečimo po snežnih vesinah Challi firn do vstopa v položno skalnato pobočje preko katerega nas pripelje sistem polic do koče Mittellegi (3355 m).

Oprema gosta: Osnovna gorniška in plezalna oprema za ledeniške ture.

Cena: 2100 €

Število dni: 4

Prijavi se

Ostale smeri v kategoriji'alpe'

Mönch

2 dni
700 €
mestoma II, PD

Jungfrau

5 – 7 ur
800 €
mestoma II, PD

Eiger po grebenu Mittellegi

2 dni
1100 €
mestoma III, AD

Prečenje Matterhorna

Levji greben gor in Hörnli greben dol

1350 €

Matterhorn

Italijanski ali Levji greben

3 dni
1350 €
I-III, mestoma IV; AD

Matterhorn

greben Hörnli

6-8 ur
1200 €
I-III; AD-

Mont Blanc

3 dni
1200 €
PD - /PD