VODNIŠKO LETO 2015 Z LILI

Pripravniška in Butinarjeva , Mala Mojstrovka

Marec 2015. Pripravniška smer v Mali Mojstrovki že dolgo ni bila tako enostavna, zato kar po njej nazaj in še v Butinarjevo smer. Ker je med tednom, sva sami v čudovitem vremenu. Le helikopter je motil, kasneje izveva, da je bila reševalna akcija zaradi plazu.

IMG_2290

SZ greben Begunjščice

Okrog Zelenice je vedno zanimivo. Ta dan je bil oblačen in vetroven. Sestopili sva kar po Centralni grapi, ker je bilo snega dovolj. Greben se je izkazal kot prijazen uvod v zimske ture.

IMG_2291

Kramarjeva smer, Storžič

Zadnja snežena tura pred odhodom v Nepal. Nekaj skokov je bilo zunaj, a to za Lili ni ovira. Sestopili sva po Petem žrelu, ravno preden se je otoplilo in začelo leteti kamenje.

IMG_2292

Katastrofula, J raz – Bela peč

V Beli peči sva se vplezavali za poletno sezono. Kratke smeri z različnimi težavami. Lili ni pozabila spust ob vrvi, opravila jih je z odliko.

Greben K.Rinka – Skuta

Tri ure dostopa do vrha Kranjske Rinke se je izplačalo. Prečenje grebena je bila ena sama lepota, v čudovitem dnevu, kjer se je oko ustavilo šele ob Snežniku, pa tudi obala se je slutila. Konj, sloviti gladki hrbet osrednjega dela grebena je Lili strašil samo v opisih, izkazal pa se je popolnoma za neproblematičnega. Tokrat imava slikovni material v izobilju, saj je Andrej delal kroge okrog naju In slikal. A le do vrha. Nama se ni mudilo navzdol in sva si na sestopu po Streži Skute vzeli čas. Škoda bi bilo spregledati čudovito spomladansko cvetje, pa tudi nekaj kozorogov sva splašili.

IMG_2284

S raz (IV+/III – IV) – Visoka Bela Špica nad Belim potokom – Zahodni Julijci

Če koga slučajno mineva želja po plezanju, se zagotovo premisli, ko zaide v čudovito področje Belih voda. Svetlo zelenilo bukev, ki prepušča dovolj sončne svetlobe, da je v gozdu prijetno svetlo počutje, kmalu zamenja zmešnjava skal, grmičevja in trav. Kot velikani se stene dvigujejo na obeh straneh poti, a ne zakrijejo bivak Gorica, ki ga gledaš večino časa pristopa. Nad njim kraljuje Visoka Bela špica z S razom. Smer, ocenjena s četrto težavnostno stopnjo, ponuja čudovite prehode s kompaktno skalo, ki že diši po Dolomitih. Ni čudno, da se je nabralo kar nekaj navez, večinoma slovenskih. Bravo Lili, dobro je šlo.

IMG_2288

Vzhodna smer – Mala Rinka

Čepiva ob vstopu v smer,ki že po nekaj metrih zapusti Turski žleb. Kaplje dežja grozijo, da ne bova ušli za zahod napovedanemu slabemu vremenu. A vztrajnost je poplačana s krasno smerjo. Lili je prvič v plezalkah in občuduje razliko v primerjavi z pohodnimi čevlji. Najtežje osrednje plošče res niso bile od muh, a jih je zmogla brez težav. Na vrhu ni bilo nič s sendvičem, bi ga veter odnesel. Srečni, da nama je uspelo, sva si privoščili okusen borovničev zavitek na Okrešlju. Kaj še, pa ne povem… .

IMG_2293

J raz Škrlatice

Lili ima še posebej rada velike ture, ki zahtevajo vztrajnost in kondicijo. Škrlatica je kraljica in njen J raz izstopa in vabi vedno, ko jo pogledaš iz doline Vrat. Zakladnico zanimivih prehodov in lepega plezanja smo odkrivali v julijskih počitniških dneh. Midve z Lili in Andrej, najin osebni fotograf. Pride prav za dobro fotografsko dokumentacijo.

IMG_2279

J raz Skute

Julija redko plezamo v J stenah. Tokrat je bilo zjutraj kar sveže, med plezanjem ravno prav, navzdol pa gre v vsakih razmerah hitro. Strmemu začetnemu delu je sledil razbit greben, ki postreže proti koncu z oknom, skalno umetnijo, skozi katerega je enostaven prehod v zaključek vzpona. Vračali sva se mimo Zoisove koče, še prej pa mimo bivaka, skritega pod Dolgim grebenom Grintovca.

Jesih- Potočnik v Debeli peči

Najtežje mesto v smeri je kamin, pogosto je tudi vlažen. Dve navezi smo bili, poleg naju še Andrej in Katarina. Lepa smer, kjer se menjava spodnje skrotje z nekoliko temačnim srednjim delom, ta pa preide v svetle sončne strmine, z lepimi prehodi do vrha. V steni smo bili sami, sicer kar glasni, na vrhu pa veliko ljudi. Zvedavo so nas opazovali, ko smo se kar naenkrat prikazali na severnih strminah, na sestopu pa smo imeli isto smer. Dan so nam popestrili trije mali junaki, ki so v atijevi družbi prišli do Blejske koče mamici Katarini naproti.

IMG_2286

Potočnik – Tominšek in prečenjem grebena na Srednji in Visoki rokav

IMG_2281

SV Raz Male Kalške gore

Bučar – Kristan v Malem Oltarju

IMG_2285

Svetelova smer v Planjavi

Nikolajeva smer – Podraška Tura

Vstopni J raz v Podraški Turi

Mala Lojtrca nad Belim potokom – Zahodni Julijci

IMG_2287

Pocarjeva smer v Mali Mojstrovki

SZ greben Kokrške Kočne

IMG_2289