Kristali sreče – posebna izdaja

Ob izdaji knjige Kristali sreče mineva 50 let odkar sem se začel ukvarjati z alpinizmom. Prav zato sem se odločil, da pripravim posebno izdajo prvega dela moje avtobiografije. Posebna izdaja knjige je trdo vezana v platno, vložena v prav tak ovitek. Izdaja je omejena, saj je takih knjig samo 50 – za 50 let ukvarjanja z alpinizmom.

Andrej Štremfelj


Z alpinizmom se ukvarja mnogo ljudi, Andrej Štremfelj pa je en sam. Njegov opis otroškega hrepenenja po odkrivanju skrivnosti gora dokazuje, da tudi sedaj, ko brada postaja siva in korak počasnejši, ni nič drugače. A ko se z njim podaš v stene Julijcev, se kot na platnu zvrstijo soplezalci, življenjski ritem tistega časa in neverjetna radost življenja. In ko po vožnji s tovornjakom in kombijem v družbi Nejca Zaplotnika odkriva in tudi prepleza svoj prvi osemtisočak, Skriti vrh, se zdi, kot da doživljamo napore in srečo skupaj z njim. Prav tu, na prvi himalajski odpravi, pri rosnih dvajsetih letih, se prvič sreča s smrtjo svojega prijatelja.

Ne, ne povem vsega. Le še to, da je to knjiga o Človeku, ki življenje v polnosti živi vsak trenutek, Človeku, ki mu ni težko izraziti resnice za vsako ceno. Zlata nit, ki povezuje vse strani te knjige, pa je ljubezen v tisočerih oblikah. Naju povezuje že več kot štirideset let.

Marija Štremfelj


Dobili smo novo hvalnico alpinizmu, ljubezni, družini in prijateljstvu. Andrej nam opiše svojo pot, ki je peljala od Orehka k Objemu na vrhu sveta. Rdeča nit je popolna predanost alpinizmu, pa tudi globoko občutenje radosti in bolečine, ki ju ta »več kot šport« prinaša.

Andreja sem spoznal na začetku svoje alpinistične poti. Bil je moj mentor in zelo kmalu tudi zelo dober prijatelj. Prijateljstvo se je razširilo tudi na najini celotni družini. Skupaj sva preplezala veliko smeri in presmrčala (ob ne prevelikem navdušenju soplezalcev) kar nekaj noči na bivakih v naših gorah in v Južni steni Lotseja, pa tudi po številnih vojašnicah po naši lepi domovini. Občudujem ga tudi zato, ker so gore še vedno njegova strast, družina pa največja vrednota.

Andrej je Človek v sreči ob preplezanih smereh, lepih sončnih zahodih, stiskih rok z Marijo, Mkom in drugimi prijatelji na vrhovih smeri, Človek pa tudi v globoki žalosti ob izgubi Barbare in Nejca.

Andrej ostaja globoko čuteč, veren, pristen, tak, kot smo ga spoznali že v prvi knjigi. Tudi v tej nam ponuja celo vrsto literarnih biserov. Spet sta se izkazala Duh in moč. Velika sreča je, da je vse to pripravljen deliti z nami. Vzemite in berite, knjiga vas bo obogatila

Peter Markič

Naročilo